Zo gaan wij samen met je aan het werk
Aan de slag gaan met duurzame inzetbaarheid vraagt om een goede aanpak. In vijf stappen helpen wij je om deze aanpak praktisch vorm te geven. Natuurlijk is de aanpak maatwerk, zodat het volledig aansluit op jouw behoeften.
Aan de slag!
We starten samen met het helder krijgen van het nut en de noodzaak van duurzame inzetbaarheid binnen de organisatie. Met vragen als: "Wat is de betekenis van duurzame inzetbaarheid voor de organisatie?" “En welke inzetbaarheidsvraagstukken leven er?" Wordt dit thema urgent en ontstaat er meer bewustwording.
Vervolgens maken we door middel van een analyse inzichtelijk wat de opbrengst is van een aanpak, welke aandachtspunten en behoeften er nu leven op de werkvloer én welke werkwijze passend is voor jouw organisatie. De analyse kan bestaan uit deskresearch, het inzetten van diverse scans, het inzicht in cijfers, het afnemen van interviews of het organiseren van bewustwordingsbijeenkomsten.
Duurzame inzetbaarheid gaat over het heden en de toekomst. Bovendien is het een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer. Daarom focussen we ons in het plan van aanpak op drie doelgroepen: de organisatie, de leidinggevende en de medewerker. Per doelgroep wordt een aanpak op maat samengesteld met behulp van o.a. vragenlijsten en inspiratiemateriaal.
Is het plan helder? Dan kunnen we door met de uitvoering van inhoudelijke programma's, workshops, trainingen, apps of andere tools om een concrete (gedrags-)verandering in gang te brengen. Onze adviseurs ondersteunen je bij het bewaken van de voortgang, het bijsturen en het evalueren.
Na het afronden van het project of een fase is het tijd voor een evaluatie. Zijn de doelstellingen gerealiseerd? Wat ging er goed en wat had beter gekund? Aan de slag gaan met duurzame inzetbaarheid op de werkvloer is een continu proces. Het doel is dat medewerkers en leidinggevenden aan de slag blijven met dit thema. Tijdens de evaluatie denken we graag mee over hoe duurzame inzetbaarheid een integraal onderdeel kan worden van het personeelsbeleid. Denk aan nieuwe doelstellingen opstellen, of vooral ook zorgdragen dat de gerealiseerde veranderingen blijvend zijn.
We begrijpen dat je het belang inziet om aan de slag te gaan! Maar hoe pak je dat aan en hoe implementeer je duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie? Het zou zomaar kunnen zijn, dat er veel op je afkomt. Dat komt goed, wij helpen je graag met de eerste kleine stappen. VfPf biedt namelijk diverse vormen van ondersteuning aan in de vorm van voorlichting, inspiratie, advies en praktische ondersteuning. Jij bepaalt de richting en onze gecertificeerde RADI® adviseurs denken graag met je mee. Neem contact op met jouw regiocoördinator voor een open gesprek over de wensen en de behoeften van jouw organisatie.