Duurzame inzetbaarheid in het primair onderwijs in beeld. Want meten is weten!
Vitaal en met plezier aan het werk blijven tot je pensioen:
Dat is natuurlijk belangrijk voor iedereen. Toch staat een strategisch beleid met aandacht voor duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en gezondheid bij de meeste schoolbesturen nog in de kinderschoenen. Hoe is het gesteld met de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in het primair onderwijs?
Werkdruk
De werkdruk is hoog in het primair onderwijs. Ruim driekwart van de leraren geeft aan veel werkdruk te ervaren. Werkdruk en -stress worden als voornaamste reden opgegeven voor het verzuim.
Personeelsbeleid
Ongeveer vier op de tien leraren in het primair onderwijs vinden het personeelsbeleid op hun school (sterk) voor verbetering vatbaar. Een leercultuur en leiderschap spelen hierbij een belangrijke rol voor leraren.
Opleiding of cursus
Bijna driekwart van het onderwijspersoneel heeft in de afgelopen twee jaar deelgenomen aan een opleiding of cursus voor het werk. Opleidingen worden met name gevolgd om het huidige werk beter te kunnen doen.
Professionaliseringsbehoefte
De professionaliseringsbehoefte van oudere leraren (55-plussers) is vooral gericht op ICT-vaardigheden (63%). 55-Minners nemen vaker deel aan coaching, peer reviews en langdurige opleidingen of cursussen. 55-Plussers richten zich dus vooral op onderwijskundig en vakinhoudelijk vlak.
Duurzame inzetbaarheid en de oudere leerkracht: hoe staat het ervoor?
Duurzame inzetbaarheid is iets van alle leeftijden. Opvallend is wel dat de inzetbaarheidsmaatregelen bij oudere leerkrachten in het primair onderwijs vooral gericht zijn op het ontzien en minder op het stimuleren van vitaliteit en gezondheid. Zo zien we bij deze groep dat deeltijdpensioen en verminderen van betrekkings- en taakomvang hoog scoren.
61% maakt gebruik van deeltijdpensioen
58% wordt gestimuleerd minder zware taken op zich te nemen
49% krijgt taakvermindering aangeboden
43% krijgt hulp van een coach aangeboden
36% krijgt scholing gefinancierd door school
17% krijgt de regeling Generatiepact aangeboden
14% krijgt een andere functie aangeboden
Loyaliteit aan de werkgever
Bijna 86% van het personeel wil bij de huidige werkgever blijven, ook als hij/zij ergens anders hetzelfde werk en salaris kan krijgen. Wel geeft zo’n 37% aan het afgelopen jaar er over nagedacht te hebben om ander werk te zoeken. Dit zien we iets vaker bij directiepersoneel en leraren dan bij onderwijsondersteunend personeel.
Start de dialoog!
Hoe maak je inzetbaarheid bespreekbaar in jouw team? Door het gesprek aan te gaan. De verantwoordelijkheid ligt bij de werknemer zelf, maar jij kan de begeleidende rol pakken. Welke stellingen leg je op tafel tijdens zo’n gesprek? Het voorbeeld hieronder helpt je op weg naar een goede dialoog.
Meer weten over deze methode? Schrijf je in voor één van de online workshops via vfpf.nl/agenda.
Meer weten over deze cijfers?
Deze cijfers en resultaten komen uit de recent gepubliceerde Sectoranalyse primair onderwijs. Het Arbeidsmarktplatform PO en Vervangingsfonds/Participatiefonds (VfPf) deden dit onderzoek in het kader van de Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU).