Uit de praktijk: Bestuurder en leerkracht aan het woord over duurzame inzetbaarheid in het primair onderwijs
Annemarie is vier jaar werkzaam als bestuurder van Atlant. Ze is eindverantwoordelijk voor alles; van onderwijskwaliteit, huisvesting en financiën tot aan de inzetbaarheid en vitaliteit van leerkrachten. Maud is sinds zeven jaar werkzaam als leerkracht binnen Atlant, op dit moment bij Basisschool de Toermalijn in Driehuis. Sinds dit schooljaar werkt ze twee dagen per week op de Toermalijn en drie dagen per week op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ze heeft een rol in de MR, de GMR en de stuurgroep Vitaliteit en Inzetbaarheid.
Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met duurzame inzetbaarheid? Maud: “Ik was altijd al met mijn persoonlijke vitaliteit en inzetbaarheid bezig. Mede doordat ik op zoek ben gegaan naar wat ik wil binnen het onderwijs, heb ik mezelf aangesloten bij de stuurgroep Vitaliteit en Duurzame Inzetbaarheid. Ik was nieuwsgierig naar wat Atlant al deed binnen dit thema en hoe we dit beter zouden kunnen doen.”
Annemarie: “Sinds dat ik bij Atlant werk hebben we allerlei initiatieven op het gebied van duurzame inzetbaarheid gehad. Het was echter allemaal een beetje los zand, er was weinig samenhang tussen de activiteiten. Een aantal voorbeelden van wat we al deden:
Op deze manier waren we een klein beetje in beweging, maar het was niet doordacht en verbonden genoeg om dit te communiceren. We hadden behoefte aan meer verbinding met wat en wie we zijn. Atlant staat voor samen, plezier, in ontwikkeling en werken vanuit vertrouwen. De wens was dat het duurzame inzetbaarheidsstuk hier heel natuurlijk in zou passen en dat er een gezamenlijke taal zou ontstaan.
In onze zoektocht naar hoe we dit aan konden pakken zijn we in contact gekomen met VfPf. Zij zijn in gesprek gegaan met directeuren en leraren en er is deskresearch gedaan om inzicht te krijgen in waar we op dat moment stonden en waar nog veel te winnen viel. Enerzijds gingen we los van elkaar naar dingen die energie geven en anderzijds naar dingen die meteen toepasbaar zijn.”
Hoe ziet duurzame inzetbaarheid er op dit moment uit binnen Atlant? Annemarie: “We willen het Huis van Werkvermogen inzetten. De focus ligt op balans en wat dat voor jou als mens en voor jou als professional betekent. Dat model past heel goed bij ons. Aan de ene kant maakt het duidelijk dat wij als werkgever in actie kunnen komen wanneer de balans ontbreekt. Aan de andere kant is er ook ruimte voor een stuk eigen regie, invloed en controle, waarvan we ook verwachten dat de medewerker daar gebruik van maakt.”
“Om duidelijk te maken wat het betekent als je bij Atlant werkt, hebben we begin dit jaar een nieuwe visie gedeeld binnen de organisatie. Hier hebben we de thema’s gezondheid, gezien worden, groeien & ontwikkelen, plezier & balans aan verbonden. De visie en bijbehorende thema’s zorgen ervoor dat we alle losse onderdelen kunnen plaatsen, waardoor het geheel veel meer verbonden en doordacht is.” “Het heeft beeld en woord gekregen”, aldus Maud.
Wat werkt wel en wat niet? Annemarie: “We hebben de ruimte in de WKR anders ingericht, waardoor medewerkers een keuzebudget hebben om in te vullen met iets wat hen helpt op werkgebied. Het budget wordt op allerlei gebieden ingezet, zoals sport, cultuur en kinderopvang. Dit initiatief is enthousiast ontvangen en er worden veel vragen over gesteld. Het mooie is dat het keuzebudget de eigen regie van de medewerker stimuleert, iets wat echt hoort bij Atlant.”
Waar wil je nog in groeien? Annemarie: “Ik zou graag het Huis van Werkvermogen op allerlei momenten terugzien. Bijvoorbeeld in de gesprekkencyclus, waar we kijken vanuit vertrouwen en we de nadruk leggen op wie jij bent, hoe jij je ontwikkelt, wat je doelen zijn en welke ondersteuning je daarbij nodig hebt.”
“Daarnaast zou ik beter willen kijken naar de levensfases van mensen. Om inzicht te krijgen in welke levensfase je bepaalde ontwikkelingen wel of niet kunt verwachten en wat is er nodig om werk en privé goed in balans te houden. Hiermee kunnen we werknemers nog meer zien als individu."
“Mensen maken het onderwijs. Alles wat je kunt doen om mensen te laten ontwikkelen en zich goed te laten voelen, dragen eraan bij dat het in de klas beter gaat.”
- Annemarie Trouw
Welke tip wil jij meegeven aan scholen die aan de slag willen met duurzame inzetbaarheid?
Annemarie: “Neem de tijd om goed na te denken over wat je wilt voor je medewerkers. Het is belangrijk om hier een antwoord op te hebben, want hier kun je je als werkgever in onderscheiden.”
Maud: “Luister goed naar je leerkrachten en de wensen en behoeften die spelen. En doe er echt iets mee.”
Annemarie: “Maak duurzame inzetbaarheid niet te groot, begin klein.”