Op weg met de routekaart
In vijf stappen naar duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie
We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: Duurzame inzetbaarheid is een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer. Als werkgever is het belangrijk de werknemer te ondersteunen en te stimuleren door te zorgen voor gezonde arbeidsomstandigheden, passende arbeidsvoorwaarden en een prettig organisatieklimaat. Als werknemer is het juist van belang bewust na te denken over duurzame inzetbaarheid, initiatief te nemen en kansen te pakken. Maar ook om aan te geven wat nodig is voor een gezonde leef- en werkstijl en om continu op zoek te blijven naar manieren om te kunnen leren en jezelf te ontwikkelen.
In de waan van de dag verschuift duurzame inzetbaarheid al snel naar de achtergrond en dat is zonde. Alleen met vitale en gemotiveerde medewerkers lukt het om goed onderwijs te bieden en toekomstbestendig te zijn. Succesvol met duurzame inzetbaarheid aan de slag gaan vraagt om een gedegen aanpak op maat.
Hier dacht Trix Derriks, bestuurder van ABSA scholengroep in Amsterdam, ook over na tijdens een inspirerende sessie over duurzame inzetbaarheid. Hierna volgde een gesprek met RADI® adviseur Simone Guikema, die specifiek is ingegaan op de mogelijkheden voor ABSA om richting te geven aan dit thema.
"Het eerste gesprek met Trix Derriks verliep gelijk al goed. Er was behoefte aan duidelijke stappen om te komen tot implementatie van duurzame inzetbaarheid in de organisatie. Er waren al wel een aantal goede dingen gedaan, maar hoe ABSA dat verder moest aanpakken was nog niet helemaal duidelijk. Dat begrijp ik ook wel. Duurzame inzetbaarheid is zo’n containerbegrip en het is dan fijn als iemand kan ondersteunen bij het maken van het juiste plan."
- Simone Guikema, RADI® adviseur
Voor ABSA is een op maat gemaakt voorstel voor een duurzame inzetbaarheidsaanpak geschreven. Hierin werden vragen gesteld als: "Is er een duidelijke visie ten aanzien van duurzame inzetbaarheid?" "En in hoeverre is de organisatiecultuur hiervoor geschikt?" Daaruit kwam naar voren dat ze zich ervan bewust is wat er moet gebeuren, maar nog niet precies weten hoe ze dit moet doen. Op sommige terreinen gebeurt er al wel wat, maar nog niet structureel. De volgende stap voor ABSA Scholengroep is dan ook om aan de slag gaan met de routekaart van het VfPf. Via de onderdelen Urgentie en Bewustwording, Analyse, Ontwerp Plan van Aanpak, Uitvoering en Borging implementeert ABSA samen met een adviseur van het VfPf in vijf stappen duurzame inzetbaarheid binnen de organisatie. Iets wat de organisatie een stuk toekomstbestendiger maakt!
"De eerste indruk gaf ons meteen energie om met deze aanpak aan de slag te gaan. We hebben dan ook een goed gevoel bij het inzetten van de routekaart en de weg naar duurzame inzetbaarheid in onze organisatie."
- Trix Derriks