Een terugblik op het afgelopen jaar met Maarten Bogert & Judith Engelen

Mijn naam is Judith van Engelen, ik ben gezondheidszorgpsycholoog en sinds januari 2021 werkzaam in het St. Antonius Ziekenhuis. Ik werk ondersteunend aan de revalidatie afdelingen.

Mijn naam is Maarten Bogert en ik ben neuropsycholoog en GGZ psycholoog in opleiding. Ik ben sinds 2008 werkzaam in het St. Antonius Ziekenhuis. Gedurende de lockdown heb ik medewerkers op de IC begeleid en nu begeleiden we veel mensen met Long Covid.

Hoe kijken jullie terug op afgelopen jaar? Judith: ''Begin dit jaar startte ik met mijn nieuwe baan en was het door de huidige coronasituatie lastiger om collega’s en het ziekenhuis te leren kennen. Het ging minder als vanzelf in deze tijd. Wat betreft de patiëntenzorg waren we erg zoekende naar wat effectief is en wat niet.'' Maarten: ''Aan de ene kant kijk ik positief terug op het begin van de lockdown. Muren leken te verdwijnen en er was ineens veel meer mogelijk. Zo kwamen er allerlei initiatieven, zoals de opzet van de revalidatie afdeling en de corona poli. Aan de andere kant vond ik het ontzettend jammer dat met name de planbare zorg bleef liggen. We konden veel minder patiënten fysiek zien. Dit werd deels vervangen door videobellen, maar de meeste therapieën zijn daar niet geschikt voor. Er waren binnen de GGZ al veel lange wachtlijsten en die zijn gedurende de lockdown allen nog maar langer geworden, waardoor er een stuwmeer aan patiënten ontstond.'' Hoe kunnen jullie corona patiënten helpen vanuit jullie vakgebied? ''We kunnen ondersteuning bieden in de mate van belastbaarheid en het vinden van balans in energie in samenwerking met de ergotherapeut en fysiotherapeut. We bieden cognitieve gedragstherapie aan, waarin we gedachten en gedragspatronen onderzoeken. Hierbij stellen vragen als: welke waarden zijn voor jou belangrijk, wat heb je nodig om je beter te voelen, wat houdt je tegen en hoe ga je om met je huidige gezondheidsverlies? Om te kunnen herstellen helpt het vaak om je er niet tegen te verzetten. In sommige gevallen is er sprake van een posttraumatische stressstoornis en kan een EMDR behandeling helpen. In uitzonderlijke gevallen is er dermate sprake van cognitieve klachten dat we een neuropsychologisch onderzoek doen. We voeren dan verschillende testen uit gericht op het geheugen en de concentratie. Schattingen laten zien dat ruim 20% van alle opgenomen corona patiënten (zowel IC als cohort-afdeling) achteraf voldoet aan de criteria van een posttraumatische stressstoornis. Een deel van hen heeft daarnaast zelfs blijvende cognitieve klachten (Carod-Artal, 2020, Varatharaj et al. 2020).''

Wat zijn jullie tips om het herstel te bevorderen? 1) Zorg voor jezelf, houd het klein en focus op wat je nu nodig hebt om je beter te voelen. 2) Blijf in beweging. 3) Houd balans tussen verplichte en vrijblijvende activiteiten. Activiteiten in die laatste categorie worden het snelst uit de agenda geschrapt, terwijl een persoon daar meestal de meeste energie van krijgt.

Heb jij behoefte aan mentale ondersteuning? Bespreek dit dan met je leidinggevende of met de adviseur inzetbaarheid. Zij zijn op de hoogte van de mogelijkheden. Ben je op zoek naar online ondersteuning, bekijk dan de trainingen van GoodHabitz.