Interview met een specialist


Sanne Boerman deelt haar ervaringen met de coronapandemie

“Ik ben trots op ons ziekenhuis, op hoeveel patiënten we hebben ontvangen en hoe goed we voor hen hebben kunnen zorgen”

Mijn naam is Sanne Boerman en ik ben longarts in het St. Antonius Ziekenhuis sinds 2012.

Ik woon in Utrecht, samen met mijn gezin. In de eerste golf heb ik me veel bezig gehouden met corona. Door de enorme toestroom van patiënten veranderde de ziekenhuiszorg ineens en hebben we in korte tijd veel protocollen en behandelplannen opgezet en gekeken hoe we de zorg veilig konden houden voor iedereen.

Hoe kijk je terug op afgelopen jaar?

''Persoonlijk gezien heb ik het afgelopen jaar als vrij heftig ervaren vanwege mijn zwangerschap. Ik ben begin februari bevallen van ons tweede kindje. Ik voelde me kwetsbaarder en was veel bezig met afstand houden. Ik was bang om corona te krijgen en dat ik dan te moe zou zijn om goed voor mijn kindje te zorgen of dat ik juist diegene zou zijn die op de IC terecht zou komen. Ik ben blij dat er op dit moment al zoveel mensen gevacineerd zijn, hierdoor is de samenleving een stuk minder kwetsbaar. Op werkvlak kijk ik juist heel positief terug op de afgelopen periode. Ik ben trots op ons ziekenhuis, op hoeveel patiënten we hebben ontvangen en hoe goed we voor hen hebben kunnen zorgen. De flexibiliteit en veerkracht van al het personeel vond ik heel bijzonder. De verschillende disciplines hebben meer dan ooit de handen ineengeslagen en van de goede samenwerking die daaruit voortvloeide, kreeg ik veel energie.''

“Ik ben blij dat er op dit moment al zoveel mensen gevaccineerd zijn, hierdoor is de samenleving een stuk minder kwetsbaar”

Hoe kan jij patiënten die corona hebben gehad helpen vanuit jouw vakgebied? We zien op de polikliniek patiënten die soms maanden na de acute infectie nog klachten hebben. Deze mensen zijn niet eens altijd heel ziek geweest tijdens de acute fase, maar hebben wel veel hinderlijke klachten van bijvoorbeeld vermoeidheid, pijn op de borst of kortademigheid. Als longarts kijken we of er aantoonbare schade is opgetreden door de corona-infectie. We vragen de klachten uit, laten een longfoto maken en voeren eventueel longfunctieonderzoek uit. Vaak zijn er geen afwijkingen meer te zien en dat is al erg geruststellend voor mensen. De meeste patiënten verwijs ik naar een fysiotherapeut of sportarts, die hen vervolgens kan begeleiden tijdens het herstel. Naast dat we kunnen uitsluiten of er beschadiging van de longen is, kunnen we natuurlijk kijken of er wellicht iets anders aan de hand is, zoals bijvoorbeeld prikkelbare luchtwegen. Dit is heel goed te behandelen met inhalatiemedicatie. Wat zijn jouw tips om het herstel te bevorderen? Het is belangrijk om te beseffen dat Long Covid vaak voorkomt; zelfs na een milde corona-infectie heeft een derde van de mensen na drie maanden nog steeds klachten. Er is vaak geen aantoonbare en blijvende schade. Het herstel gaat enerzijds om het opbouwen van je conditie door hier de tijd voor te nemen. Anderzijds gaat het over balans vinden tussen herstel en training, door rustmomenten in te bouwen voordat je moe bent en niet continu over je grenzen heen te gaan. Wat goed helpt is om een schema voor jezelf te maken waarmee je langzaam op kunt bouwen.

Op zoek naar meer informatie over corona?